Καφές εσπρέσο: Πως φτιάχνεται εύκολα & γρήγορα στο σπίτι! Ανήκετε σε αυτούς που μόλις ξυπνήσουν θέλουν το εσπρεσάκι τους; Αράζετε στο σπίτι και… “αχ ας είχαμε τώρα έναν καφέ εσπρέσο”;
Επειδή ξέρουμε ότι τέτοιοι είστε, σήμερα μοιραζόμαστε μαζί σας όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστείτε για να μάθετε πως φτιάχνεται ο καφές εσπρέσο στο σπίτι εύκολα και γρήγορα!
Ο αγαπημένος καφές εσπρέσο
Ας ξεκινήσουμε με κάποιες βασικές πληροφορίες για το πως φτιάχνεται ο καφές εσπρέσο από το μηδέν! Ο καφές που λατρεύει όλος ο κόσμος και φυσικά αποτελεί τον πιο δημοφιλή καφέ στην Ελλάδα προκύπτει από μια συγκεκριμένη διαδικασία εκχύλισης όπου καυτό νερό περνάει με πίεση μέσα από συμπιεσμένη σκόνη αλεσμένων κόκκων καφέ. Τα διάφορα αρώματα και οι επιγεύσεις προκύπτουν από την ποικιλία του καφέ και από το καβούρδισμα.
Οι διαφορετικοί τρόποι που φτιάχνεται ο καφές εσπρέσο
Βγάλτε μολύβι και χαρτί και αποφασίστε αν θα τον φτιάχνετε ως:
- Εσπρέσο: Σε ποσότητα 40-50ml.
- Ristretto: Με λιγότερο νερό σε ποσότητα 25-30ml.
- Lungo: Με περισσότερο νερό σε ποσότητα 50-90ml.
- Macchiato: Είναι ένας κανονικός εσπρέσο με πολύ λίγο αφρό γάλακτος περίπου 25ml.
- Americano: Είναι ένας κανονικός εσπρέσο μονής (40ml) ή διπλής δόσης (60ml) όπου γίνεται η προσθήκη ζεστού νερού.
- Cappuccino: Αναλογία περίπου 25ml εσπρέσο και 85 ml αφρόγαλα.
- Freddo Espresso: Κρύο εσπρέσο χτυπημένο και σερβιρισμένο σε ποτήρι με πάγο.
- Freddo Cappuccino: Κρύο εσπρέσο χτυπημένο και σερβιρισμένο σε ποτήρι με πάγο + αφρόγαλα από πάνω.
- Latte (κρύο ή ζεστό): Eσπρέσο στον οποίο έχει προστεθεί ζεστό γάλα σε θερμοκρασία 70-80°C, ενώ μπορεί να υπάρχει και ελάχιστος αφρός γάλακτος.
Αποφασίσατε; Τέλεια, ας τον ετοιμάσουμε λοιπόν!
“καφές εσπρέσο πως φτιάχνεται” ήταν από τις φράσεις με τη μεγαλύτερη αναζήτηση στη google στην περίοδο της καραντίνας!
Ας δούμε λοιπόν πως!
Έχετε μηχανή;
Τότε τα πράγματα είναι απλά.
Αν έχετε αυτόματη μηχανή τότε επιλέγετε τα αγαπημένα σας χαρμάνια σε κόκκους ή αλεσμένο καφέ και φτιάχνετε ένα κανονικό εσπρέσο ή decaf με σχεδόν επαγγελματικό αποτέλεσμα!
Αν εναλλακτικά έχετε μηχανή με κάψουλες (Nespresso, Dolce Gusto, Tassimo, χάρτινες μερίδες Ese Pods, Senseo, Caffitaly, Lavazza) τότε μπορείτε και πάλι να φτιάχνετε τον καφέ εσπρέσο σας με πολύ ποιοτικό αποτέλεσμα μέσα σε δευτερόλεπτα! Κι εδώ έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε μια τεράστια ποικιλία από κάψουλες από διαφορετικά χαρμάνια, ένταση και φυσικά επίγευση.
Δεν έχετε μηχανή;
Τότε για να φτιάχνετε τον καφέ εσπρέσο μπορείτε να προμηθευτείτε ένα πολύ οικονομικό moka pot (ή αλλιώς μπρίκι εσπρέσο) και με λίγη εξάσκηση στα barista skills σας να απολαμβάνετε τον αγαπημένο σας καφέ κάθε μέρα.
Προσθέστε νερό στο κάτω μέρος της συσκευής και το καλαθάκι με τον καφέ και αφήστε το να ζεσταθεί για λίγα λεπτά συνήθως 2’ με 2,5’.
Είστε έτοιμοι να σερβίρετε τον καφέ!
*Secret tips για το πως φτιάχνεται ο τέλειος καφές εσπρέσο με μπρίκι:
- Επιλέξτε έναν λίγο πιο χοντρά αλεσμένο καφέ προκειμένου ο καφές να εκχυλιστεί σωστά.
- Το νερό που θα χρησιμοποιήσετε είναι καλό να είναι ζεστό καθώς μειώνει το χρόνο παραμονής του καφέ στη μηχανή και προσφέρει καλύτερο αποτέλεσμα.
- Επιλέξτε χαρμάνια πλούσια σε Robusta καθώς παράγουν περισσότερη κρέμα από τα χαρμάνια στα οποία κυριαρχεί ο Arabica.
Συμπληρωμάτικα must-have
Τρια είναι τα βασικά συμπληρωματικά προϊόντα που θα χρειαστείτε για να φτιάχνετε τον super καφέ εσπρέσο:
- Το κατάλληλο γάλα.
- Αφρογαλιέρα
- Για το freddo espresso ή freddo cappuccino θα χρειαστείτε ένα μικρό μίξερ επιτραπέζιο ή χεριού (αυτό που χρησιμοποιούσατε κάποτε για το φραπεδάκι σας).
- Πάγος: Για όλες τις κρύες παραλλαγές θα χρειαστείτε 4-5 μέτρια παγάκια.
Τώρα που μάθατε πως φτιάχνεται σωστά ο καφές εσπρέσο, πειραματιστείτε με τον εξοπλισμό που έχετε στο σπίτι, δείτε τις αναλογίες, τους χρόνους και τα χαρμάνια που ταιριάζουν καλύτερα σε εσάς και τη μηχανή ή το μπρίκι σας. Απολαύστε επιτέλους την ευκαιρία να γευτείτε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο.
Τώρα μπορείτε επιτέλους να ξυπνήσετε και να πείτε αποφασιστικά:
“Πρώτα θα πιω καφέ! Μετά, τα λέμε!”
Pingback: Καφές ... οι κόκκοι της απόλαυσης και τα μυστικά του | Γαστρονομία